The Hegeman

architecturalrecord | June 16, 2020

For the 2012 Hegeman supportive housing project in Brooklyn, NY, Cookfox Architects upped its practice of specifying concrete with high-recycled content by using Pozzotive, a concrete block manufactured with recycled glass. Cookfox partner Rick Cook, FAIA, says that Kingston had contacted fellow partner and firm co-founder Robert Fox Jr., AIA, about making green concrete block. “Bob said, ‘You need to find somebody else’s waste.’ ” As it happened, the city has an abundance of waste glass. The glass, which is ground into a powder, comprises about 30 percent of the CMUs. The Hegeman residence uses Pozzotive in its structural system, courtyard, and green roof, and as a permeable paver—the first project to do so.

Brooklyn

When CookFox Architects was going after a LEED Platinum rating for One Bryant Park, in New York (2009), its younger staff approached principals Rick Cook and Robert Fox. Granted, at 1,200 feet, the office tower would be the tallest green skyscraper in the world. But, Cook says, his employees asked, ‘Why not bring sustainability to low-income and affordable housing?’ The architects contacted Common Ground, a New York nonprofit social-services organization. Soon the firm was designing the Hegeman in Brooklyn, a LEED Silver building with 161 efficiency units for low-income and previously homeless men and women. The double do-good (social and environmental) project, completed in 2012 on Hegeman Avenue in the Brownsville neighborhood, not only bolsters Common Ground’s desire to bring support services and affordable housing to long-ignored parts of the city, but now, says executive director Brenda Rosen, it acts as a talisman to Common Ground’s Green Campaign.

While various governmental housing programs helped finance the $25 million construction cost ($320 a square foot) plus furnishings, Common Ground sought private funding for certain features and services’including a few green ones. The architects added energy-control devices to the 285-square-foot units; installed a 3,400-square-foot sedum roof and a photovoltaic system to harness sunlight energy for exterior lighting; and specified low-E and fritted glazing and solar shades.

On the more than half-acre site, formerly a parking lot, CookFox designed the six-story masonry-wall and concrete-plank structure to form an L that embraces an outdoor courtyard. A small garden for the larger community shoots off the northeast corner. To avoid relegating social-service activities and administration offices to windowless basement rooms, the architects placed the main level slightly below grade, where its spaces still have daylight and views of the courtyard. By partly submerging this level, the architects could also fit 77,000 square feet into a zoning area where the floor/area ratio of 3.44 would allow only 60,000 square feet to be built above ground.

In addition to green features, the design evokes the solidity of the early-20th-century brick rowhouses nearby, owing to the use of oxblood-red, molded (not extruded) brick, laid with a corbel pattern. In addition, deep recesses of the boxlike aluminum framing for the windows along the street underscore the depth of the load-bearing masonry walls and help shade the apartments inside.

The architecture exudes stability and permanence’core values of the program, where some residents pay $215 to $228 a month and others $600. The energy-efficient, clean, light-filled spaces, which include such amenities as a computer lab and a gym, seem to combine design, social services, and sustainability in a triple (not double) do-good success story.

Completion Date: June 2012

Gross square footage: 77,527 square feet

Total construction cost:
$26.2 million

Other news to read

NERC Announces its 2020 Environmental Sustainability Leadership Award Winners

The Northeast Recycling Council (NERC) has announced its 2020 Environmental Sustainability ......

And Then It Was Time FOR POZZOTIVE®

Louis Grasso is a methodical and unstoppable man, a solid, ......